Mei plasticvrij, maar helaas niet coronavrij…

16 Juli 2020

Mei plasticvrij, maar helaas niet coronavrij…

Dit voorjaar ging gepaard met grote beproevingen. Op 13 maart kregen we te horen dat de pandemie de overhand had genomen op het land. Ons leven zou er voor onvoorzienbare tijd anders uitzien.

Thuiswerken werd de grote norm voor iedereen, ook voor onze kinderen. We verloren veel mensenlevens aan Covid-19, ook onze Woonzorgcentra werden zwaar getroffen. Naast deze ellende waren er ook enkele positieve verschijnselen aan verbonden. We zochten een andere manier van leven. Zo probeerden we op een creatieve manier in contact te blijven met onze geliefden, er werden solidariteitsacties massaal opgezet, mensen probeerden te onthaasten, te sporten,...   dit in schril contrast met de harde cijfers van overlijdens die we elke dag vernamen.

Ondertussen kreeg ook ons land flinke klappen op economisch gebied. Veel bedrijven en kleine zelfstandigen gingen failliet. Vanuit onze gemeente werd er beslist om de (kleine) handelaars en horecazaken een duwtje in de rug te geven in deze moeilijke tijd. De Winkel-hier-bon werd door het gemeentebestuur in het leven geroepen om lokaal winkelen aantrekkelijk te maken en de aandacht voor lokaal winkelen bij onze burgers te vergroten. Alleen samen zouden we deze crisis kunnen overwinnen. Groen Boom riep daarnaast ook op om je Winkel hier bon te schenken aan Welzijnsschakels om ook de minderbedeelden en de zwaarst getroffenen onder ons een hart onder de riem te steken.

Maar we bevonden ons in de maand mei en traditiegetrouw wilden we een actie op poten zetten voor Mei- Plasticvrij.

We maakten een kort maar krachtig filmpje, waarmee we zowel de meerwaarde van lokaal winkelen als de mogelijkheden voor een “Plasticvrijere” meimaand in beeld brachten.

De plastic afvalberg verkleinen leek ook onder corona geen evidentie te zijn. Het Federaal Voedselagentschap raadde af om herbruikbare plastic potjes te aanvaarden in de kaas-of vleesafdelingen. Dit om het besmettingsgevaar te verkleinen, wat zeker te begrijpen valt. We moeten dus andere manieren zoeken om er een geslaagde editie van te maken. We blijven met Groen Boom actief nadenken om onze gemeente de juiste impulsen te geven en op lokaal gebied onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook jullie ideeën zijn uiteraard welkom!  

Bekijk hier onze sfeerbeelden (met dank aan Nathan Hermans voor de knappe montage).